diumenge, 3 de maig del 2009

Miniactivitat PAC 2.1: conclusió i canvi avaluació inicial

Conclusions:

Quan parlem de canvi conceptual hem de ser conscients que les nostres teories, allò que pensem, no estan suficientment argumentades, són inapropiades i per tant volem incidir-hi per reorganitzar-les i reconstruir-les, a partir de nous coneixements i amb l’acceptació d’un compromís cognitiu, per donar lloc a un canvi significatiu.

A partir de les lectures, dels arguments exposats i del treball col·laboratiu, els meus inicis sobre CTS, TIC i TE s’han reorganitzat i han pres una nova estructura. Fins aquí, he pogut puntualitzar conceptes, argumentar, clarificat idees, compartir opinions...

En la difícil tasca de dissenyar ambients d’aprenentatge, la incorporació d’aspectes de disseny constructivista, conjuntament amb el desenvolupament tecnològic actual, ens permet promoure un aprenentatge més autèntic, interactiu, més col·laboratiu i autònom on el principal exponent és qui aprèn

Penso que en el meu cas hi ha hagut canvi conceptual doncs s’ha produït reorganització dels meus coneixements previs
Els meus coneixements sobre TE i Ciència i Societat. L’abans i el després.

En les diferents intervencions que he fet, en el debat i des de diferents àmbits, les noves tecnologies sempre han estat una eina per desenvolupar noves estratègies de coneixement. No un instrument més per ajudar a fer viable el currículum o pel fet només de modernitzar-nos a les aules, sinó de la possibilitat de disposar d’un recurs que obre portes i que incorpora nous valors al procés d’ensenyament-aprenentatge. Argumenten i consoliden aquesta tesi, el recorregut que hem fet des de Cabero, Domènech i Tirado, les aportacions de tots els companys, i ara amb Jonassen sobre TIC i aprenentatge significatiu.

L’escola és el mirall de la societat i com a educadors i futurs psicopedagogs tenim la responsabilitat d’incorporar els avantatges tecnològics sense deixar de banda les pautes formatives que ens pertoquen. Mantenir-nos al marge seria afavorir la diferència socioeducativa i la no igualtat d’oportunitats en l’aprenentatge significatiu dels nostres alumnes.

Continuo amb la idea que la tecnologia no és neutre des de cap punt de vista. Ara se’m consolida aquesta afirmació, doncs ciència, tecnologia i societat no són conceptes separats, s’interrelacionen contínuament.

He mantingut la idea que el progrés en el coneixement tecnològic determina i, de ben segur, garanteix, el progrés social i econòmic. No obstant, me n’he adonat que l’èxit o el fracàs en les innovacions depèn estrictament del context socioeconòmic polític i científic del lloc on es produeix.

Referent a l’objecte principal de la TE d’oferir un ventall de tècniques per als docents i de l’afirmació que els professionals de l’educació han de ser competents en les tècniques que asseguren la correcta transmissió del coneixement, me n’adono que les tècniques poc asseguren i que la transmissió del coneixement no produeix coneixement en si mateix. El que cal no és només disposar de moltes tècniques, sinó saber utilitzar la tecnologia per poder ajudar a construir coneixement.

Tot i que defensava que les TIC són necessàries per transmetre continguts als alumnes, no me’n vaig adonar que no és la transmissió allò que està en joc sinó l’oportunitat de crear models que permetin i facilitin el canvi conceptual.

dimecres, 25 de març del 2009

Miniactivitat PAC 1.3: Síntesi i representació gràfica de la PAC1




Ciència, Tecnologia i societat són elements que intenten explorar i entendre les múltiples vies per les quals la ciència i la tecnologia conformen la cultura, els valors i les institucions actuals, i com, al seu torn, la societat conforma la ciència i la tecnologia. Aquests elements han estat traslladats a l’educació, configurant una proposta innovadora per a l’ensenyança, basada fonamentalment, en el tractament curricular interdisciplinari, simultani i conjunt de la ciència, la tecnologia i la societat.

La innovació científica i tecnològica influeix cada vegada més en tots els aspectes de la societat, la política i l’economia. Les innovacions i les noves tecnologies requereixen noves visions educatives sobre la base conceptual de la tecnologia educativa i l’entorn sociocultural en les que es produeixen les situacions d’ensenyament-aprenentatge.
Les noves tecnologies aporten noves perspectives de funcionament en el camp educatiu formal i no formal i per tant ens obliga a replantejar i definir forces aspectes: rol de l’equip docent i de l’alumne, el llibre de text, la incorporació i la transversalitat de les TIC, els mitjans de comunicació, la transmissió del coneixement...

Alhora també la psicologia es veu afectada per aquestes noves consideracions i es planteja nous camins d’estudi: l’home davant la constant transformació social, tecnològica, cultural..., els nous coneixements que es deriven a partir d’aquests nous conceptes i, evidentment, la relació entre ciència, tecnologia i societat.

divendres, 6 de març del 2009

Conclusions: Quines primeres impressions reps en realitzar aquesta primera activitat?


La veritat és que una mica atabalada, i en alguns moments sentiment d’angoixa. Tot i que utilitzo l’ordinador cada dia, no sé crear un índex automàtic, no tinc escàner, he hagut de col·locar una foto a la primera pàgina, no sé crear un blog..., i per tant que em queda molt per aprendre. No obstant, espero ser capaç de reflexionar sobre les NTICEDU i fer un aprenentatge significatiu.

Mapa conceptual


¿Has pensat en la possibilitat d’adaptar l’entorn de la UOC a les teves necessitats i les dels teus companys i professors (opció Personalitza)?

La veritat és que mai, suposo que els meus coneixements són tan limitats i a nivell només d’usuari que mai m’he plantejat que aquest entorn pogués facilitar-me la meva tasca i la dels meus companys.

dijous, 5 de març del 2009

Avaluació inicial

Situa’t de 0 a 10 (0 gens d’acord 10 molt d’acord)

TE2) L’objecte principal de la Tecnologia Educativa és oferir un bon ventall de tècniques per als docents: ___3___
CC2) Aprenc tant dels companys com dels materials i consultors: ___5___
TC1) Els professionals de l’educació han de ser competents en les tècniques que asseguren la correcta transmissió del coneixement : _____7___
DT2) La tecnologia es basa en la ciència per la qual cosa és neutral en relació a prejudicis, valors i actituds: ___2__
CC1) Les aules de la UOC són una comunitat d’aprenentatge: __7___
DU2) Els debats virtuals suposen perdre força hores amb poc benefici personal: __4___
TE1) La Tecnologia Educativa per a psicopedagogs consisteix en assegurar un bon domini de les TIC: _____7__
DU1) Els debats a la UOC poden millorar moltíssim: ____7__
TC2) Les TIC són necessàries per transmetre els continguts als alumnes: ____7____
DT1) El canvi tecnològic determina el canvi social: _____8___